Nieuws

Verzamelcertificaatwissel

Middels deze nieuwsbrief informeren wij u over de aankomende veranderingen in het gebruik van het verzamelcertificaat. De Belastingdienst wil het gebruik van verzamelcertificaten verminderen. Om die reden is door de Belastingdienst besloten dat in 2018 het verzamelcertificaat niet meer gebruikt kan worden voor het aanvragen van uitstel voor het belastingjaar 2017. Wij adviseren u mede daarom om tijdig een eigen PKI-certificaat te bestellen zodat u goed grip houdt op de processen in uw kantoor.

Wat kunt u doen?

Wilt u in 2018 nog gebruik kunnen maken van de uitstelregeling voor belastingconsulenten dan dient u een eigen PKI-certificaat aan te schaffen. De Belastingdienst koppelt per 2018 alleen digitaal de status van uw uitstelverzoeken terug. Dat gebeurt niet langer op cd-rom of papier. Unit4 Fiscaal Gemak verwerkt de terugkoppeling op een duidelijke en inzichtelijke wijze op de uitsteloverzichtspagina.

U kunt certificaten tegenwoordig voor een termijn van 1 jaar aanschaffen, in plaats van de drie jaar die voorheen gebruikelijk was. Er zijn diverse aanbieders van PKI-certificaten en u bent vrij om te kiezen welke leverancier u wilt. Wij hebben goede ervaringen met Digidentity en hebben het daarom mogelijk gemaakt om vanuit onze software een aanvraag te doen bij hen. U kunt dat regelen onder Uw account (symbool van het tandwiel) -> Instellingen – Certificaten beheren. De applicatie stuurt vervolgens een signaal naar Digidentity en zij zullen contact met u opnemen over uw aanvraag. De uitlevering van een PKI-certificaat neemt gemiddeld 2 weken in beslag, houdt u daar minimaal rekening mee i.v.m. drukte en aankomende feestdagen.

De voordelen

Naast het gegeven dat een eigen PKI-certificaat in veel situaties een vereiste is of wordt, kent het gebruik hiervan ook duidelijke voordelen:

  • Mogelijkheid tot opvragen van de VIA (Vooraf Ingevulde Aangifte). Met één druk op de knop kunt u de VIA-set inlezen in de aangifte en hoeft u slechts te controleren of de gegevens juist zijn.
  • Mogelijkheid tot het aanvragen van uitstel zoals u gewend bent in Fiscaal Gemak.
  • Mogelijkheid tot ontvangen van SBA (ServiceBericht Aanslagen) en SBT (ServiceBericht Toeslagen). De applicatie controleert automatisch de opgelegde aanslag op afwijkingen met de aangifte en toont u de verschillen.
  • De middelings-overzichtspagina wordt automatisch gevuld met de laatste inkomensgegevens uit de SBA. De applicatie kan daardoor sneller en effectiever berekenen voor welke klanten er een middelingsvoordeel te behalen is.
  • Het uitstel-inleverschema wordt dagelijks ingelezen uit het SBU (Service Bericht Uitstel). Aangiftes die buiten de applicatie om zijn verzonden door de klant zelf of door een ander kantoor worden automatisch afgevinkt als ingediend.

Veel gebruikers van Unit4 Fiscaal Gemak die inmiddels zijn overgestapt naar een eigen PKI-certificaat, geven achteraf aan dat het aanvragen en instellen van het certificaat ze erg is meegevallen. Bovendien melden veel gebruikers aanzienlijk (tijds)voordeel te hebben met de aanvullende functionaliteiten zoals de VIA en SBA en geven zij aan meer grip te hebben op de fiscale processen van hun kantoor. Wij zijn er van overtuigd dat het PKI-certificaat een volgende stap kan betekenen in de dienstverlening aan uw klanten. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.